Straatnamen slavernijverleden

Mede op verzoek van de werkgroep Keti Koti vindt u hier een uitleg over een zestal straatnamen in het dorp Rheden. Deze werkgroep houdt zich vooral bezig met de bewustwording rond het koloniale verleden van Nederland en het respect voor ieders verleden. Deze zes namen zijn verbonden met het koloniale verleden van Nederland. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) waren particuliere handelsorganisaties. De VOC en WIC zijn handelsorganisaties die ook bekend staan om slavenarbeid en stonden voor verschillende controversiële handelsmissies.

Jan Antonie van Riebeeck

Jan Antonie van Riebeeck (1618-1677), stichtte Fort de Goede Hoop in 1652 wat uitgroeide tot de Kaapkolonie. Hij was betrokken bij de VOC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen. Vóór reconstructie heette dit de Jan van Riebeeckstraat. 

Abel Janszoon Tasman

Abel Janszoon Tasman (1603-1659), zeevaarder, ontdekte Tasmanië en Nieuw-Zeeland in 1642. Hij was betrokken bij de VOC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen.

Pieter (Peter) Stuyvesant

Pieter (Peter) Stuyvesant (1610-1682), gouverneur van Curaçao, Aruba en Bonaire. Gouverneur-generaal van Nieuw Nederland, bezorgde Nieuw Amsterdam stadsrechten in 1653 (New York). Hij was betrokken bij de WIC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen.

Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), gouverneur-generaal in voormalig Nederlands-Indië, stichter van Batavia. Hij was betrokken bij de VOC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen.

Anthony van Diemen

Anthony van Diemen (1593-1645), gouverneur-generaal voormalig Nederlands-Indië in 1636-1645. Hij was betrokken bij de VOC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen. Voorheen Van Diemenstraat, gewijzigd naar "hof" in verband met nieuwbouwplan.

Willem IJsbrandt Bontekoe

Willem IJsbrandt Bontekoe (1587-1646), zeevaarder. Bontekoe voer in 1618 naar Indië en is bekend van zijn reisjournaal. Hij was betrokken bij de VOC. Dit is een handelsorganisatie die ook bekend staat om slavenarbeid en stond voor verschillende controverse idealen.