Een Bed and Breakfast beginnen
Een Bed and Breakfast is een overnachtingsmogelijkheid gericht op een kort verblijf met ontbijt. Vooral het korte verblijf en de kleinschaligheid zijn belangrijk om als B&B aangemerkt te worden.
Er zijn nog meer regels waar een B&B aan moet voldoen. Als toekomstig B&B-ondernemer heeft u te maken met de wettelijke regelgeving. Hieronder vind u een overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden.
Inschrijven Kamer van Koophandel
Voor het beginnen van een B&B moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl). De KvK geeft u gegevens ook door aan de Belastingdienst, dus dat hoeft u niet meer te doen.
Check het Omgevingsplan
Uw verzoek tot het starten van een B&B wordt altijd getoetst aan het Omgevingsplan. In het omgevingsplan beschrijft de gemeente wat er met een bepaalde locatie mag gebeuren. Uw bed & breakfast moet passen in dit plan, niet op elke locatie is een b&b toegestaan.
U moet meestal ook een omgevingsvergunning aanvragen. Doe de vergunningcheck en regel uw vergunningaanvraag via het Omgevingsloket.
In de Algemene Plaatselijke verordening (APV) staan ook regels over de openbare orde en veiligheid. Zoals regels over nachtverblijven en geluid. Bekijk daarom ook de APV voordat u start en overleg bij twijfel met ons.
Bouwen, verbouwen, renoveren?
Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig van uw gemeente. Gaat u slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Als uw gebouw een monument is, gelden er andere regels.
Brandveiligheid
U moet maatregelen nemen om brand te voorkomen. De B&B moet daarom verplicht voorzien worden van gekoppelde rookmelders, draagbare blusmiddelen en zichtbare vluchtrouteaanduidingen. Daarnaast moet de vluchtroute altijd beschikbaar zijn, er mogen geen obstakels zijn die de route blokkeren. Wij kunnen handhaven indien de regels niet worden nageleefd.
Houd bij wie er bij u overnacht
Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. In een nachtregister houdt u een administratie bij wie er bij u overnacht en wanneer. De gemeente gebruikt dit register voor de toeristenbelasting, die u betaalt voor het verblijf van toeristen van buiten uw gemeente.
Drank- en horecawet
Een B&B met alleen logies heeft geen drank- en horecavergunning nodig. Als u wel alcoholhoudende drank wil verkopen, moet u bij de gemeente een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet aanvragen.
Volgens de Algemene Plaatselijke verordening (APV) moet er voor een B&B een exploitatievergunning aangevraagd worden.
Promotie van uw B&B
Als B&B-eigenaar wilt u ook online goed vindbaar te zijn. U kunt zich aansluiten bij diverse overkoepelende organisaties die zorgen voor promotie, bijvoorbeeld www.bedandbreakfast.nl. Ook aansluiting bij het lokale ondernemersplatform, Stichting Toeristisch Platform Zuid-Oost Veluwezoom.
Grootte van de B&B
Belangrijk is dat een B&B geen zelfstandige woonfunctie mag zijn, er mag dus niet gewoond worden. Een B&B mag dus niet als extra woning gebruikt worden, dat is in strijd met onder meer het Omgevingsplan en daarop kunnen wij handhaven.
Meer dan 50 m2 verhuren?
Heeft u plannen voor een logiesfunctie groter dan 50m2, neemt u dan contact met ons op. Er gelden mogelijk andere regels en verplichtingen (zoals een vergunning of een meldplicht). Ook gelden er andere eisen met betrekking tot brandveiligheid.
Milieuregels
Als u een bed & breakfast start, heeft u te maken met milieuregels voor bedrijven. U hoeft vaak alleen een melding van uw bedrijf te doen bij de gemeente. In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Stel een HACCP-plan op of volg een hygiënecode
Biedt u eten en drinken aan in uw bed & breakfast? Dan moet u een voedselveiligheidsplan (HACCP-plan) hebben. U mag in plaats daarvan ook een goedgekeurde hygiënecode volgen.
Neem legionellapreventiemaatregelen
U moet maatregelen nemen om legionella te voorkomen. Bedrijven met een groter risico op legionella, zoals B&B’s, moeten verplichte maatregelen nemen.
Denk na over verzekeringen voor bepaalde bedrijfsrisico's
U kunt uw bedrijf verzekeren voor verschillende risico’s:
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) bent u verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid wanneer u, uw medewerkers, of uw producten schade veroorzaken bij anderen.
Bedrijfsschadeverzekering
Met een bedrijfsschadeverzekering bent u verzekerd tegen omzetverlies als uw bedrijfsvoering stil komt te liggen. Bijvoorbeeld door waterschade of diefstal.
Inventarisverzekering
Met een inventarisverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw bedrijfsmiddelen. Onder bedrijfsmiddelen vallen bijvoorbeeld computers en stoelen.
Opstalverzekering
Met een opstalverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw bedrijfspand. Bijvoorbeeld na brand of vandalisme.
Verzuimverzekering
Neemt u personeel in dienst? Met een verzuimverzekering bent u verzekerd voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden. De verzekering betaalt dan het loon en de kosten van re-integratie.
Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd voor juridische bijstand bij een conflict. Bijvoorbeeld als uw klant niet betaalt.
Contact
Wilt u meer informatie of wilt u eens van gedachten wisselen over het ondernemen in de gemeente Rheden, neem dan contact met de gemeente via (026) 49 76 911 of mail naar plan@rheden.nl