Omgevingsvergunning of objectvergunning ondernemers

Omgevingsvergunning

Vanaf 1 januari 2024 kunt u een aanvraag doen in het nieuwe Omgevingsloket.
Wat kunt u doen in het nieuwe Omgevingsloket?

  • In het Omgevingsloket kunt u zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project.
  • U kunt een vergunningaanvraag starten of een melding indienen.
  • U kunt op een kaart zien welke landelijke en lokale regels op een locatie gelden.
  • U kunt aangeven wat u aan participatie heeft gedaan en wat het resultaat daarvan was.
  • In het Omgevingsloket staat een overzicht met de aanvragen en meldingen die u heeft gedaan.

Veel informatie over vergunningen vindt u bij het overheidsportaal Antwoord voor bedrijven.

Hoe voorkom je dat je criminaliteit faciliteert? (Wet Bibob)

Met de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) kunnen wij voorkomen dat we criminaliteit faciliteren. Bijvoorbeeld door geen vergunning, subsidie of opdracht te geven als we vermoeden dat een aanvraag of transactie bedoeld is om een strafbaar feit te plegen. Daarvoor doen we soms onderzoek naar de achtergronden van de ondernemer. 

Bibob onderzoek aanvragen

Heb ik een omgevingsplan of andere toestemmingen nodig als ik een nieuw bedrijf wil starten?

Wilt u een nieuw bedrijf starten? Informeer dan goed welke toestemmingen u nodig heeft ook naast de omgevingsvergunning zoals een exploitatievergunning. En kijk in het omgevingsplan of uw bedrijf op de locatie is toegestaan.

Benieuwd naar de haalbaarheid van uw plan?

U heeft niet altijd een vergunning nodig. Daarom is het verstandig eerst een vergunningcheck te doen Vergunningcheck - Omgevingsloket (overheid.nl). Wilt u uw plan laten toetsen op haalbaarheid? Dan kunt u een Concept verzoek aanvragen bij de gemeente.

Voor het in behandeling nemen van een Concept verzoek betaalt u leges. De hoogte van de leges vindt u in de legesverordening.

Heeft u een bedrijf dat mogelijk het milieu belast?

U start een nieuw bedrijf, u wijzigt uw bestaand bedrijf of u breidt deze uit. U krijgt dan te maken met de Omgevingswet. U moet dan wellicht een omgevingsvergunning aanvragen. Soms volstaat een milieumelding. Meer informatie vindt u op www.ondernemersplein.nl of doe meteen een vergunningscheck Het kan ook zijn dat een melding milieubelastende activiteit (Mab; eerder milieumelding) voldoende is. In de Omgevingswet (eerder in de Wet milieubeheer) staan regels om overlast van bedrijven en incidenten/calamiteiten te voorkomen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun apparatuur en voorzieningen het milieu zo min mogelijk belast.

Gebruikt uw bedrijf of instelling jaarlijks minimaal 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas? Loop dan het stappenplan door over de informatie- en energiebesparingsplicht .Uitvoering van alle milieutaken rond vergunningverlening, toezicht en handhaving voor bedrijven ligt bij  Milieu en Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).

VOS-inrichting gegevenslevering

Als er veel vluchtige organische stoffen (VOS) of oplosmiddelen vrijkomen, moet uw bedrijf daarvoor vergunning hebben. De maximaal toegestane hoeveelheden staan voornamelijk in het Besluit activiteiten leefomgeving. Voorbeelden van relevante bedrijfsactiviteiten zijn: 

  • chemisch reinigen;
  • fabricage van schoeisel;
  • lamineren van hout en kunststof;
  • vervaardiging van geneesmiddelen;
  • coating van hout, metalen en kunststoffen;
  • bewerking van rubber. 

Heeft u vragen hierover? neem contact op met de ODRA.

Heb ik een natuurvergunning of andere toestemmingbesluit nodig als er stikstof vrijkomt?

Op de website www.bij12.nl lees u meer over de stikstofaanpak.  De lokale werkwijze leest u in de Tijdelijke werkwijze stikstof en omgevingsvergunning (PDF, 252 kB).

Heb ik een omgevingsvergunning nodig voor brandveilig gebruik?

Voor sommige gebouwen heeft u een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik nodig. En soms moet u een melding doen voor brandveilig gebruik (een zogenaamde gebruiksmelding). Meer informatie over brandveiligheid vindt u in het bouwbesluit of kijk op de website van rijksoverheid.

Gebruiksmelding brandveilig gebruik

Heeft u een gebruiksmelding nodig? Deze dient u in via het Omgevingsloket. U krijgt dan een bewijs van ontvangst toegezonden of uitgereikt, waarin de datum van ontvangst is vermeld. De geldigheidsduur van een gebruiksmelding is in beginsel onbeperkt. Bent u van plan om iets aan het gebruik van het bouwwerk te wijzigen dan moet u opnieuw beoordelen of het nieuwe/ gewijzigde gebruik (nog steeds) meldingsplichtig is en zonodig een nieuwe melding doen. Gebruik dit formulier om de tenaamstelling van uw gebruiksvergunning / gebruiksmelding te wijzigen (PDF, 87 kB).

Heb ik een vergunning nodig als ik reclame wil plaatsen?

Wilt u vaste reclame of lichtreclame plaatsen, bijvoorbeeld op uw bedrijfspand of praktijk aan huis? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Met de vergunningscheck van het Omgevingsloket kijkt u snel of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Bij mijn werkzaamheden moet ik materialen plaatsen op de openbare weg. Moet ik dit melden?

Vaak is het nodig om bij (grote) bouwprojecten bijvoorbeeld bouwmaterialen, steiger, container of hijskraan te plaatsen. Daarvoor heeft u een objectvergunning nodig die u tenminste 3 weken voor plaatsing moet aanvragen. Vraag deze online aan:

Aanvragen objectvergunning - gemeente Rheden