Hoe werkt het BIBOB vragenformulier?

Er is een aanvraag gedaan voor bijvoorbeeld een vergunning of een subsidie of er wordt met ons een overeenkomst aangegaan over vastgoed of een overheidsopdracht. Daarom willen wij een Bibob-onderzoek doen. Het is belangrijk dat de vragen volledig, correct en naar waarheid worden ingevuld. Ook moeten de juiste documenten worden meegestuurd. Lees dit Bibob-vragenformulier dus goed.

Wie vult het formulier in?

De betrokkene moet dit formulier invullen en ondertekenen. In bijlage B wordt uitgelegd wie bedoeld wordt met de betrokkene.

Let op: Zijn er meerdere betrokkenen? Dan moeten alle betrokkenen een eigen Bibob-vragenformulier invullen.

Wat gebeurt er als de vragen niet of niet goed worden ingevuld of de gevraagde documenten ontbreken?

Als de vragen in dit formulier niet of niet goed worden ingevuld of de gevraagde documenten ontbreken kan het volgende gebeuren:

  • Wij kunnen de aanvraag om een beschikking buiten behandeling laten. Dat betekent dat wij de aanvraag niet behandelen.
  • Wij kunnen de beschikking van de betrokkene intrekken.
  • Wij kunnen ervan afzien een vastgoedtransactie met de betrokkene aan te gaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij geen vastgoed van de betrokkene kopen of huren. Of we verkopen of verhuren geen vastgoed aan de betrokkene.
  • Zijn wij met de betrokkene al een vastgoedtransactie aangegaan, zoals een koop- of huurcontract voor vastgoed? Dan kunnen we dit contract ontbinden. Dit betekent dat het contract stopt. We kunnen het contract ook opschorten. Dit betekent dat we het contract tijdelijk stoppen.
  • Wij kunnen ervoor zorgen dat de betrokkene geen overheidsopdracht mag doen.
  • Wij kunnen de overheidsopdracht die de betrokkene al voor ons doet intrekken. Dit betekent dat de opdracht stopt.

Aanvullende vragen

Dit formulier bevat de belangrijkste vragen om het eigen onderzoek uit te kunnen voeren. Dit formulier bevat niet alle vragen die door de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister voor Rechtsbescherming zijn vastgesteld. Mocht het voor het eigen onderzoek nodig zijn, dan kan de gemeente extra vragen stellen binnen de regels die door ministers zijn vastgesteld.

Wat gebeurt er als met opzet verkeerde informatie wordt gegeven?

Worden de vragen met opzet verkeerd beantwoord? Dan kunnen wij beslissen om te doen wat hierboven staat bij ‘Wat gebeurt er als de vragen niet of niet goed worden ingevuld of de gevraagde documenten ontbreken?’ Ook kan er dan een straf worden opgelegd. Wij en het Landelijk Bureau Bibob kunnen namelijk aangifte doen bij de politie voor bijvoorbeeld valsheid in geschrifte, zoals staat in artikel 225 van het Wetboek van Strafrecht.

Let op: Documenten die worden meegestuurd moeten rechtsgeldig zijn en in het Nederlands. Ook willen wij de antwoorden in het Nederlands krijgen.

Is informatie eerder al aan ons gegeven?

Het kan dat volgens dit formulier informatie moet worden gegeven die al eerder door de betrokkene is gegeven.

  • Er kan worden verwezen naar de vraag in het formulier waar de informatie eerder is gegeven. Dit kan door ‘zie vraag <nummer>’ op te schrijven.
  • Er kan worden verwezen naar documenten die in deze procedure al eerder naar het bestuursorgaan of de rechtspersoon met een overheidstaak moesten worden gestuurd. Dit kan door bijvoorbeeld ‘Zie de vergunningaanvraag van <datum>’ op te schrijven.
  • Er kan worden verwezen naar documenten of informatie die in een andere procedure aan ons zijn gegeven. Als deze niet zijn veranderd en wij die documenten of informatie nog hebben, hoeven ze niet opnieuw opgestuurd te worden. Dit kan door bijvoorbeeld ‘Zie <soort procedure over ... in jaar>’ op te schrijven.

Er mag worden verwezen

In de antwoorden mag worden verwezen naar documenten die met dit formulier moeten worden meegestuurd.

Past het antwoord niet op het formulier?

Als het antwoord niet in de antwoordruimte past (bijvoorbeeld omdat informatie over meerdere (rechts)personen moet worden ingevuld), dan is in de bijlage een extra invulformulier voor die betreffende vraag toegevoegd. Door op de verwijzing naar die bijlage te klikken, kan extra informatie worden ingevuld.

Hulp bij het invullen van dit formulier

Als er hulp nodig is kan contact met ons worden opgenomen. Vragen kunnen gerust gesteld worden, want het is belangrijk dat het formulier goed wordt ingevuld.

Als sprake is van een overheidsopdracht: de relatie met de eigen verklaring

Als de betrokkene een gegadigde of onderaannemer voor een overheidsopdracht is, dan zijn sommige vragen in dit formulier al beantwoord in de ‘eigen verklaring’. Op basis van artikel 2.85, tweede lid, van de Aanbestedingswet 2012 mag de rechtspersoon met een overheidstaak deze vragen niet nog een keer stellen voor het Bibob-onderzoek. Deze vragen hoeven dus niet beantwoord te worden. Als het Bibobonderzoek ziet op een overheidsopdracht die al is aangegaan, dan mogen alle vragen worden gesteld en moeten deze vragen dus wel beantwoord worden.