Samenwerken aan de sociale basis

De sociale basis bestaat uit voorzieningen (plekken en activiteiten) die mensen helpen om elkaar te ontmoeten, ondersteunen, ontwikkelen en ontspannen, zodat ze samen kunnen leven en meedoen.

Inwoners kunnen deze voorzieningen gebruiken zonder dat ze eerst toestemming hoeven te vragen. Voorbeelden zijn familie, vrienden, buren, vrijwilligers, school, werk, verenigingen en sociaal werk. Omdat die stevige basis zo belangrijk is voor ieder mens, werkt de gemeente samen met inwoners, (maatschappelijke) organisaties, verenigingen, ondernemers, scholen en andere partners aan plannen om de sociale basis in stand te houden, te versterken of zelfs uit te breiden. Een extra uitdaging is om dit te doen met minder financiële middelen vanuit de gemeente.

Bijeenkomst 15 januari

Op 15 januari 2025 kwamen zo’n 125 maatschappelijke organisaties, verenigingen en andere betrokkenen bij elkaar om na te denken over de sociale basis voor de komende jaren in de gemeente Rheden.

Wethouder Gea Hofstede: "Deze bijeenkomst was zeer constructief. Deelnemers dachten niet alleen vanuit eigen perspectief mee, maar ook over wat breder nodig is. Met deze energie is er alle vertrouwen dat we met elkaar de vervolgstappen kunnen zetten. Voor sommigen bood de avond te weinig structuur. Er is behoefte om concreter te worden en er werd gevraagd om denkrichtingen van de gemeente. Maar er is geen blauwdruk of logisch scenario dat we als gemeente vooraf kunnen opstellen. We moeten met elkaar in gesprek blijven om stappen te zetten naar de sociale basis van de toekomst. Dit vraagt om loslaten van hoe we het nu doen en hoe we dit georganiseerd hebben. We hebben er alle vertrouwen in dat we op een positieve manier in verbinding kunnen blijven, want veranderen doe je samen in gelijkwaardigheid."

Wat heeft de avond opgeleverd?

  • Energie om samen te werken aan het versterken van de sociale basis
  • Uw beeld over de sociale basis in de gemeente Rheden en waar we ons in het bijzonder op moeten richten. 
  • Concrete ideeën over samenwerking
  • Concrete ideeën over activiteiten

Uw beeld over de sociale basis in Rheden

Het beeld dat u inbracht over de sociale basis en wat daarbij belangrijk is de komende jaren, is kort samengevat: Een sterke gemeenschap waarin ontmoeting, ondersteuning en samenwerking centraal staan. Dit is belangrijk voor het welzijn van alle inwoners, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Het college ziet daarin een bevestiging van de doelen en ambities uit het Koersdocument Samen Leven. Verder geeft u aan op welke punten we ons de komende jaren moeten richten:

  • Ontmoeting mogelijk maken
  • Zichtbaarheid van de initiatieven
  • Meedenkende en ondersteunende professionals en gemeente

Bekijk de opbrengst en vul zelf aan!

Koersdocument Samen Leven

Wij vroegen eerder aan inwoners en partners wat hen bezighoudt, wat zij belangrijk en nodig vinden. Naast de mening van inwoners en partners, keken wij naar onze eigen taken, onderzochten de feiten & cijfers en beschreven de trends en ontwikkelingen voor de komende jaren. Op basis van al deze informatie kwam het Koersdocument Samen Leven tot stand. Hierin staan de belangrijkste opgaven van de komende jaren en wat wij samen met inwoners en partners op de langere termijn in de samenleving willen bereiken.

Hoe ziet het vervolg eruit?

Gezamenlijke doelen van 15 januari tot nu, ideeen en plannen van 10 tot 20 maart, afspraken en vervolg 15 april
In maart organiseren we 3 avonden voor alle deelnemers in een specifiek gebied. We zoomen dan in op de prioriteiten voor de komende jaren. Op 10 maart ontmoeten we elkaar in Dieren, 12 maart in Rheden en 20 maart in Velp. Met de inbreng van de eerdere sessies gaan we concreet met elkaar in gesprek over de sociale basis op lokaal niveau. Wat mag u daar verwachten? De gemeente bereidt een overzicht voor met de verschillende vraagstukken en organisaties in het betreffende gebied. We bespreken onderwerpen als:

  • Waar zit nu de financiële ondersteuning van de gemeente en is dat logisch voor de komende jaren?
  • Vanuit de drie thema’s (ontmoeting mogelijk maken, zichtbaarheid initiatieven en ondersteunende professionals en gemeente) gaan we aan de slag met wat is er nodig in dit gebied.
  • Ook gaan we met elkaar aan de slag om de rollen, verantwoordelijkheden en verwachtingen in kaart te brengen. 

Op 23 april werken we in een gezamenlijke bijeenkomst toe naar concrete afspraken en vervolgstappen. Deze bijeenkomst vormt ook de basis waarop de gemeente haar uitvoeringsagenda opstelt.