Woning huren of verhuren

Huren

Verhuren 

Ik zoek een huurwoning

Zoekt u een huurwoning? Dan kunt u zich gratis inschrijven bij bij woningcorporaties Vivare of Entree. Of u kunt zoeken naar een huurwoning via een makelaar of een particuliere verhuurder.

Hoe meld ik mij aan voor een huurwoning bij woningcorporaties?

U kunt zich gratis inschrijven bij Entree of contact opnemen met Vivare

Kan ik een huurwoning krijgen?

Als u 18 jaar of ouder bent kunt u zich inschrijven voor een huurwoning. U moet de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfstitel.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurtoeslag is een vergoeding van de overheid voor huurders voor als uw inkomen te laag is. Hoe hoger uw inkomen is, hoe minder huurtoeslag u krijgt. Of u krijgt geen huurtoeslag omdat uw inkomen te hoog is. Of u recht heeft op huurtoeslag en welke voorwaarden er gelden lees u op de website van de Belastingdienst.

Ik wil mijn leegstaande koopwoning tijdelijk verhuren

U kunt uw leegstaande koopwoning tijdelijk verhuren. Dat kan als u bijvoorbeeld dubbele woonlasten heeft.

Heb ik een definitief energielabel nodig?

Heeft u een woning en wilt u die verhuren of verkopen? Dan is een definitief energielabel verplicht. Als u uw woning verkoopt of verhuurt zonder definitief energielabel kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,00. Een definitief energielabel vraagt u aan via MijnOverheid.

Definitief energielabel aanvragen

Heb ik een vergunning nodig?

Ja. Om uw leegstaande koopwoning tijdelijk te verhuren heeft u een vergunning nodig. Deze is 5 jaar geldig voor te koop staande woningen. Als u dit vastlegt in een contract, mag u gewoon doorgaan met de verkoop. Op deze manier compenseert u (deels) de dubbele hypotheeklasten. U heeft geen huisvestingsvergunning nodig.

Wat kost de aanvraag van een vergunning?

Een vergunning aanvragen voor tijdelijke verhuur van een leegstaande woning kost €215,55. 

Hoe vraag ik een leegstandwetvergunning aan?

Hiervoor vult u de aanvraag vergunning in tot tijdelijke verhuur van uw leegstaande woning. Lees voor het invullen goed de toelichting bij het formulier. Het complete aanvraagformulier en de bijlagen stuurt u naar:

Gemeente Rheden
Postbus 9110
6994 ZJ  De Steeg
 

U kunt het formulier ook mailen. Download het aanvraagformulier.
Als de gemeente u aanvraagt ontvangt, besluiten wij binnen 8 weken of u een vergunning krijgt. U kunt tegen deze beslissing geen beroep aantekenen of bezwaar maken.
Download het aanvraagformulier

Verandert de hoogte van mijn hypotheekaftrek als ik tijdelijk verhuur?

Ja. Vraag daarom advies aan de belastingdienst of een (financieel) adviseur. Neem ook altijd contact op met de hypotheekverstrekker, ook zij moeten toestemming geven voor tijdelijke verhuur.

Ik wil mijn woning splitsen

Wilt u uw woning splitsen in zelfstandige woonruimten, appartementen of bijvoorbeeld studentenkamers? Dat kan. Houd er rekening mee dat al u uw woning splitst de huisnummering kan veranderen.

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Ja.Voor het splitsen van een woning heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Waar moet ik rekening mee houden?

U moet minimaal voldoen aan de eisen voor onder andere de bouw en (brand)veiligheid. In het Bouwbesluit vindt u de eisen voor bouwregels en brandveiligheid.

Voorkomen van criminaliteit

Met de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) voorkomen we dat we criminaliteit mogelijk maken. Bijvoorbeeld door geen vergunning, subsidie of opdracht te geven als we vermoeden dat een aanvraag of transactie bedoeld is om een strafbaar feit te plegen. Daarvoor doen we soms onderzoek naar de achtergronden van de ondernemer. 

Neem contact met ons op

Contactformulier

Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt u hiervoor het contactformulier gebruiken.

Contact opnemen via het contactformulier