Samenwerken aan de sociale basis

De sociale basis bestaat uit voorzieningen (plekken en activiteiten) die mensen helpen om elkaar te ontmoeten, ondersteunen, ontwikkelen en ontspannen, zodat ze samen kunnen leven en meedoen.

Samenwerken aan de sociale basis

De sociale basis bestaat uit voorzieningen (plekken en activiteiten) die mensen helpen om elkaar te ontmoeten, ondersteunen, ontwikkelen en ontspannen, zodat ze samen kunnen leven en meedoen.

Inwoners kunnen deze voorzieningen gebruiken zonder dat ze eerst toestemming hoeven te vragen. Voorbeelden zijn familie, vrienden, buren, vrijwilligers, school, werk, verenigingen en sociaal werk. Omdat die stevige basis zo belangrijk is voor ieder mens, werkt de gemeente samen met inwoners, (maatschappelijke) organisaties, verenigingen, ondernemers, scholen en andere partners aan plannen om de sociale basis in stand te houden, te versterken of zelfs uit te breiden.

Subsidievoorstel sociale basis

In 2024 besloot de gemeenteraad dat er een bezuiniging van 25% op de structurele subsidies in de sociale basis moet plaatsvinden. En dat de specifieke invulling hiervan in samenspraak met de gesubsidieerde organisaties moet plaatsvinden.
Om tot een verdeling van de beschikbare middelen te komen, zijn bestaande subsidies beoordeeld op inhoudelijke criteria vanuit het Koersdocument Samen Leven in Rheden, organisatorische en financiële criteria.

Inhoudelijk (focus Koersdocument)
  • Hulp, ondersteuning en ontmoeting voor de meest kwetsbaren
  • Extra aandacht voor jongeren
  • Extra aandacht voor ouderen
Organisatorisch
  • Kritisch kijken naar de manier van organiseren. Bijvoorbeeld: meer inkomsten halen uit verhuur/ activiteiten, andere financieringsmogelijkheden zoeken of activiteiten met minder kosten uitvoeren.
  • Afstemmen op andere initiatieven in de gemeente: mogelijkheden zoeken voor samenwerking en slimmer werken.
  • Spreiding van activiteiten en locaties over de gemeente
Financieel
  • De opdracht is om de totale subsidies aan de sociale basis met 25% te verlagen.

Bezuinigingsvoorstel subsidies voor organisaties in de sociale basis (PDF, 128 kB)

Het gaat hier om een voorstel, er kunnen op basis van vervolggesprekken nog aanpassingen in deze lijst komen. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit in de Koersnota 2026 en de Programmabegroting 2026-2029.

Belangrijke data

6 mei 2025 - raadsinformatieavond Uitkomst gesprekken sociale basis

16 juni 2025 - beeldvormende vergadering Kadernota 

1 juli 2025 - besluitvormende vergadering Kadernota 

November 2025 - behandeling Programmabegroting 2026-2029

De informatieavond en vergaderingen zijn live te volgen en later terug te kijken via: Live volgen | Uitzending gemist - Gemeenteraad 

Vervolg gesprekken

De gesprekken in de eerste helft van 2025 hebben veel opgeleverd.  Kansen om slimmer samen te werken, vraag en aanbod van accommodaties beter op elkaar afstemmen en het beter faciliteren en ondersteunen van organisaties op het gebied van bijvoorbeeld financieel beheer en het delen van kennis en middelen. Alles om te komen tot een stevigere sociale basis door meer samenhang, samenwerking en focus.

Soms liggen oplossingen voor het oprapen en soms moeten we daar nog goed met elkaar over doorspreken, één op één of op dorpsniveau. We laten als gemeente dit proces nu niet los. We zetten in op het verder versterken en verbinden, en stellen daar naast Incluzio en het NIO capaciteit voor beschikbaar. De komende tijd gaan we dit samen voortvarend oppakken.

Achtergrond: Koersdocument Samen Leven

Wij vroegen eerder aan inwoners en partners wat hen bezighoudt, wat zij belangrijk en nodig vinden. Naast de mening van inwoners en partners, keken wij naar onze eigen taken, onderzochten de feiten & cijfers en beschreven de trends en ontwikkelingen voor de komende jaren. Op basis van al deze informatie kwam het Koersdocument Samen Leven tot stand. Hierin staan de belangrijkste opgaven van de komende jaren en wat wij samen met inwoners en partners op de langere termijn in de samenleving willen bereiken.