Huiselijk geweld of kindermishandeling
Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nou om uzelf gaat of om iemand anders.
Veilig Thuis voor advies en hulp
Voor iedereen die te maken krijgt met huiselijk geweld, als slachtoffer, getuige, pleger of professional, kan bij Veilig Thuis terecht voor advies en hulp.
Jeugdbescherming Gelderland
Is er sprake van een crisis of heeft u direct hulpt nodig? Neem dan contact op met Jeugdbescherming Gelderland. Zij hebben ruime kennis en ervaring in het werken met gezinnen met complexe problemen en met kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd of strafbaar gedrag vertonen.
Wet Tijdelijk Huisverbod
Een huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel 10 dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. De burgemeester heeft de bevoegdheid gekregen het huisverbod op te leggen.
Escalatie voorkomen
Het doel van het huisverbod is om een adempauze te creëren en escalatie te voorkomen. Tijdens het huisverbod kan de nodige hulpverlening in gang worden gezet. De ergste spanningen worden weggenomen en de veiligheid van de huisgenoten wordt vergroot. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.
Huiselijk geweld niet geaccepteerd
De instelling van het huisverbod is een duidelijk signaal dat de samenleving huiselijk geweld niet accepteert. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal 4 weken. Iemand die uit huis is geplaatst en zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. Wilt u een melding doen of een vraag stellen? Meld dit dan bij het Sociaal Meldpunt.
Meer weten? Kijk op de website van het ministerie van VWS over het huisverbod.
Melding ondersteuning
Lukt het u niet zelfstandig uw weg te vinden, neem dan contact op met het Sociaal Meldpunt. Dan kijken wij samen hoe u verder kunt.