Bestrijding hemelboom
De snelle groei van de hemelboom verdringt andere soorten. De wortels van de hemelboom reiken ver en veroorzaken schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken. Daarom willen we deze boom bestrijden. U kunt daarbij helpen.
Jonge bomen vestigen zich vaak tussen bestrating en muren en kunnen deze met de wortels ontwrichten. Het uitgebreide wortelstelsel kan schade toebrengen aan rioleringen en andere leidingen, aan funderingen en aan het wegdek.
In de bast en het blad van de hemelboom zitten ook gifstoffen. Deze stoffen belemmeren het gedrag, de gezondheid en groei van andere planten en dieren. Bladeren en bloemen kunnen bij aanraken een allergische reactie van de huid geven. De pollen kunnen ook een allergische reactie geven.
Hoe ziet de hemelboom er uit?
De hemelboom groeit snel. 1 Meter per jaar, spruiten uit afgezaagde grote bomen kunnen het eerste jaar wel 4 meter hoog worden. De hemelboom kan uiteindelijk wel 30 meter hoog worden. Opvallend zijn de lange bladeren (40-60 cm) die bestaan uit 9 tot 25 deelblaadjes, en de gladde grijze bast met lengtestrepen. De boom bloeit in juni en juli met groenige of geelachtig witte bloemen in losse pluimen. De vruchten van de hemelboom bestaan uit gedraaide vleugels met zaad in het centrum. De vruchten zijn circa 4 cm lang. De vleugels hangen in een grote tros van 30 × 30 cm en rijpen van geelgroen tot helder oranjerood.
Foto 1 en 2: De jonge hemelboom
Foto 2: De gedraaide vleugels van de hemelboom
Hoe verspreidt de boom zich?
De hemelboom kan goed zijn weg vinden door kleine doorgangen zoals in barsten van de fundering van huizen of door gaten of barsten in het wegdek. De verspreiding gebeurt zowel door middel van zijn zaden als via worteluitlopers; uit een klein stukje stengel of wortel kan heel gemakkelijk een nieuwe plant groeien. Doordat op wortels van de boom nieuwe scheuten ontstaan, verspreidt de boom zich steeds verder vanaf de moederboom. Hierdoor concurreert hij sterk met inheemse soorten.
Hoe bestrijden we de hemelboom?
De boom mag zich niet vermeerderen. Het verwijderen van bomen is de meest effectieve maatregel om verspreiding te voorkomen. We verwijderen de hemelboom op een aantal locaties door hem te vellen en zo veel mogelijk wortels uit te graven. We houden daarna in de gaten of de plant niet meer terugkomt. Tijdens de werkzaamheden proberen wij zoveel mogelijk struiken en bomen te sparen. Helaas is dat niet overal mogelijk. In eerste instantie bestrijden wij hemelbomen die zich hinderlijk aan het vermeerderen zijn.
Wat kunt u doen als u de hemelboom ziet?
Als u de hemelboom in uw tuin ziet, kunt u deze het beste direct verwijderen, met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval doet u in de grijze container. Ieder klein scheutje van de plant in de groene container kan ergens anders, na compostering, namelijk weer een nieuw plantje worden.