Ik heb zorgen door de toeslagenaffaire

De belastingdienst van de Rijksoverheid heeft bij veel ouders kinderopvangtoeslag onterecht teruggevraagd of stopgezet. Dit staat bekend als de ‘toeslagenaffaire’. Is dit bij u gebeurd? Dan helpen wij u graag.  Dit doen wij door het bieden van brede ondersteuning. Brede ondersteuning is een eenmalige hulpverlening voor gedupeerden van het Kinderopvangtoeslagenschandaal, waarbij de gemeente ondersteuning biedt bij werk, opleiding, financiën, zorg, wonen en emotionele hulp om een nieuwe start te maken. 

Persoonlijke hulp en advies

U kunt bij ons terecht voor vragen over het toeslagenschandaal en brede ondersteuning. We bieden u een luisterend oor en kijken mee naar uw situatie. Bel met een van onze consulenten Brede Ondersteuning via (026) 49 76 911. Dat kan op werkdagen tussen 8:30-12:30. U kunt ons ook een e-mail sturen. Dat kan door een e-mail te sturen.

U praat met een consulent brede ondersteuning over uw persoonlijke situatie en welke problemen er zijn. Dan maken jullie samen een plan van aanpak. In dat plan staat welke hulp er nodig is. Bijvoorbeeld: 

  • Grip krijgen op geldzaken.
  • Oplossingen zoeken voor problemen bij gezondheid, gezin, woning, studie en/of werk.
  • Uitkering of regeling aanvragen.
  • Hulp vragen aan andere organisaties, als dat nodig is. 

Wij helpen op maat. Wat dat is, dat verschilt per persoon en per situatie. Daarom is de ondersteuning aan de ene ouder/gezin of kind niet te vergelijken met die aan iemand anders. 

Hulp voor kinderen van gedupeerde ouders

Zijn jouw ouders gedupeerden van de kinderopvangtoeslag? Dan krijg je van de Belastingdienst een brief over het bedrag dat je krijgt en over de Kindregeling. Het geldbedrag hangt af van je leeftijd. Het kan even duren voordat je deze brief krijgt. 

Maar het gaat niet alleen om geld. Wij willen je ook graag helpen met andere vragen. In een persoonlijk gesprek praten we over je situatie en wat je nodig hebt. Zo’n gesprek is altijd vrijblijvend en gratis. Als je voor een langere periode hulp wilt, dan maken we samen een plan dat bij jou past. Meer informatie over kindregeling en brede ondersteuning kun je bekijken in de video op YouTube.

Ben je jonger dan 16 jaar?

Dan krijg je in principe hulp via je ouder(s), voogd of verzorger(s). Maar als het nodig is, kan en mag je ook zelfstandig hulp aanvragen. Als je dat wilt, kun je contact opnemen met een van onze consulenten Brede Ondersteuning. Dat kan op werkdagen tussen 8:30 - 12:30 uur via (026) 49 76. Je kunt ons ook een e-mail sturen

Ben je 16 jaar of ouder?

Dan kun je direct contact opnemen met een van onze consulenten kinderopvangtoeslag. Bel met een van onze consulenten Brede Ondersteuning via (026) 49 76 911. Dat kan op werkdagen tussen 8:30 - 12:30 uur. Je kunt ons ook een e-mail sturen

Je krijgt dan een vast contactpersoon. Deze persoon neemt contact met je op om een eerste gesprek te plannen. 

Hulp voor ex-toeslagpartners

Bent u ex-toeslagpartner van een gedupeerde van de kinderopvangtoeslag? Dan heeft u van de Belastingdienst een brief ontvangen over het bedrag dat u krijgt en over  ex-toeslagpartnerregeling: Alles over de ex-toeslagpartnerregeling | Herstel Toeslagen (UHT).

U kunt door de gemeente geholpen worden met andere vragen. In een persoonlijk gesprek praten we over uw situatie en wat u nodig hebt. Zo’n gesprek is altijd vrijblijvend en gratis. Als u voor een langere periode hulp wilt, dan maken we samen een plan dat bij u past.

Meer informatie

Hoe kom ik in contact met lotgenoten?

Misschien vindt u het fijn om andere ouders te ontmoeten die hetzelfde is overkomen. Het delen van ervaringen en het herkennen van elkaars verhaal kan soms helpen. Elke 2de woensdag van de maand is er een mogelijkheid om een kopje koffie te drinken en uw verhaal te delen. Dit kan bij de D3rde Verdieping. De D3rde Verdieping vindt u in Rozet 3.09, Kortestraat 16 in Arnhem. De inloopavond is van 19.30 tot 21.30 uur.

Er is ook een website: Stichting Lotgenotencontact

Wat is de nieuwe Herstelwet Toeslagen?

Per 1 januari 2025 geldt de nieuwe Herstelwet Toeslagen (HWT). Met regels voor de ‘termijnen van de brede ondersteuning’. Dat betekent dat er nu regels zijn voor de snelheid en de duur van de hulp die de gemeente en het buurtteam bieden als u gedupeerd bent. Informatie hierover vindt u op: 

In die regels staat bijvoorbeeld hoelang het mag duren om: 

  • Een eerste gesprek met u te hebben. 
  • Samen met u een plan van aanpak op hoofdlijnen te maken. 
  • Te beslissen of er, behalve de hulp, spullen nodig zijn om een nieuwe start te kunnen maken. 
  • Het plan van aanpak samen met u verder aan te vullen en af te maken. In het plan afgesproken hulp kan doorlopen nadat het plan klaar is. 

Heeft u vragen wat dat voor u betekent? Neem gerust contact op met uw consulent Brede Ondersteuning.