Eerlijk over houtstook
Houtstook is ongezond voor iedereen. Het zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook binnen in je eigen huis. In houtrook zit onder andere fijnstof. Mensen die fijnstof inademen kunnen last krijgen van kortademigheid, luchtwegklachten en problemen met hart en bloedvaten.
Soms moeten mensen een hoge dosis van hun medicijnen innemen doordat zij last hebben van de ongezonde lucht door houtstook.Mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis), ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook. Deze mensen kunnen benauwd worden, veel hoesten, of krijgen een (blijvend) slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten krijgen.
Op de website Eerlijk over houtstook | Milieu Centraal lees je meer.
Houd rekening met de buren
Van houtrook kunnen uw buren last hebben. Houdt dus rekening met buren met een kwetsbare gezondheid. Veel mensen vinden de rook ook stinken. Heeft u last van een open haard of houtkachel in uw omgeving, ga dan met elkaar in gesprek. Vaak veroorzaakt een stoker de overlast onbewust.
U heeft een klacht
Misschien vindt u het lastig om met uw buren in gesprek te gaan. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties hierover verder oplopen.
U krijgt een klacht
Misschien kunnen aanvullende maatregelen zoals bijvoorbeeld het verhogen of verleggen van de schoorsteenpijp helpen.
Buurtbemiddeling kan helpen
Vindt u het moeilijk om in gesprek te gaan of heeft een gesprek niets opgeleverd of? Buurtbemiddeling kan helpen. Deze vrijwilligers zijn speciaal opgeleid om te bemiddelen. De hulp is gratis. U kunt buurtbemiddeling op maandag en donderdag bereiken op (026) 31 278 05 of via de mail: buurtbemiddelingRRD@rijnstad.nl.
Hulp gemeente
We hebben op basis van wetgeving weinig mogelijkheden om stookoverlast tegen te gaan. Momenteel bekijken we hoe we op basis van huidige wetgeving kunnen helpen. Maar zolang er geen duidelijke wettelijke regelingen zijn, moet u proberen er samen uit komen. U kunt wel een melding doen via Fixi. We maken op basis hiervan een inventarisatie van waar in de gemeente inwoners last hebben van houtrook.
Stookontheffing
Verbod op vuur in de open lucht
Het is verboden om in de open lucht afval te verbranden of een vuurtje te maken buiten de daarvoor aangewezen plekken (volgens de Wet milieubeheer).
Uitzonderingen op het verbod
Het verbod geldt niet voor:
- Verlichting met kaarsen, fakkels en vergelijkbare middelen
- Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, zolang er geen afval wordt verbrand
- Vuur voor koken, bakken en braden
Ontheffing aanvragen
In sommige gevallen kan de gemeente een ontheffing (toestemming) geven om van het verbod af te wijken. Dit kan worden geweigerd als het nodig is om planten en dieren te beschermen.
Kies de optie "overige activiteiten" en selecteer het gebied waarbinnen u de ontheffing wil aanvragen.
Kosten van de aanvraag
Voor het aanvragen van een stookontheffing betaalt u leges (kosten) volgens de legesverordening van de gemeente Rheden. Let op: ook als uw aanvraag wordt afgewezen, moet u deze kosten betalen, omdat ze gelden voor het in behandeling nemen van uw aanvraag.
Duurzaamheid en energie
Er zijn duurzame manieren om te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis. Bijvoorbeeld door zonnepanelen met een zonneboiler of een waterpomp. Overweegt u toch een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Lees de tips en keuzes bij de aanschaf van een houtkachel of open haard.
Meer comfort met kleine maatregelen
Ook met kleine maatregelen kunt u het comfort in huis verhogen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor meer tips, informatie en inspirerende verhalen van inwoners en ondernemers uit onze gemeente ook eens op www.watisjouwrheden.nl.
Hulp bij gestegen energiekosten
Heeft u moeite de eindjes aan elkaar te knopen en denkt u er ook wel eens over om over te stappen op het stoken van hout? Hout wordt schaarser en ook duurder. Bovendien gebruiken we het beschikbare hout liever voor bijvoorbeeld woningbouw.
Een energiecoach kan u gratis helpen energiekosten te besparen. Gemiddeld kan dat een gezin honderden euro's per jaar schelen.
Daarnaast geldt er vanaf 1 januari 2023 een energieplafond. Om huishoudens begin deze winter al te helpen is er in november en december een vaste korting van € 190 per maand op de energierekening.