Afval scheiden

Kijk op de website Afvalwijzerscheider voor uitgebreide informatie over het scheiden van afval. 

Groente, fruit en tuinafval (GFT)

Groenteafval, fruitafval, etensresten en (klein) tuinafval (GFT) doet u in de container met de groene deksel.

Bekijk de video 'Groente- Fruit- en tuinafval (GFT)' 

Plastic, Metaal (blik) en Drankkartons (PMD)

Verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD) zet u in de doorzichtige plastic zakken tegelijk met de container met de groene deksel – of naast de verzamelcontainer – aan de weg. Bekijk wat er wel en niet in de PMD zakken mag. Deze plastic zakken kunt u gratis afhalen bij de volgende adressen. Het is niet toegestaan de PMD materialen eerst in kleine deeltjes te versnipperen of 'shredderen'. Pletten van blik of opvouwen van drankkartons is wel heel fijn, daarmee maakt u het volume kleiner.

Bekijk de video 'Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)' 

Let op: plastic verpakkingen met metaalfolie aan de binnenkant, zoals chipszakken en doordrukstrips, mogen tegenwoordig wel in de PMD-zak.

Oud papier en karton

Oud papier en karton verzamelt u in de container met de blauwe deksel. Verenigingen en scholen zamelen het oud papier in. Hiervoor krijgen zij een vergoeding. Voor de eerstvolgende ophaaldag bekijkt u de Afvalwijzer. U kunt oud papier ook zelf wegbrengen naar het recycleplein.

Niet al het papier en kartonnen verpakkingen mag u bij het oud papier weggooien. Melkpakken en andere drankkartons mogen in de plastic zakken (PMD). 

Bekijk de video 'Oud papier en Karton'

Restafval

Restafval hoort in de container met de grijze deksel. Restafval is onder meer: piepschuim, doordrukstrips van medicijnen en kauwgum, hard plastic, shopper boodschappentassen, kitkokers, landbouwplastic, emmers, afdruiprekken, lege verfblikken, spuitbussen, pizzadozen met vetvlekken, wikkels (room)boter en verpakkingen van chemische producten zoals cosmetica en spuitbussen van slagroom, deodorant of haarlak.

Glas

Huishoudelijk glas gooit u in de glascontainer. Bekijk het overzicht van de glasbakken per dorp. Wit (doorzichtig), bruin en groen glas verzamelen we gescheiden. Ander gekleurd glas, zoals rood of blauw glas, mag u bij het groene glas gooien. Als er nog wat restjes in de potjes of flessen zitten, is dat geen probleem. Ook de dop of deksel mag erop blijven. Deksels, doppen, etiketten en kurken halen we makkelijk tussen het glas uit.

Aardewerk, porselein, spaarlampen, vensterglas, kristalglas, spiegels en sier(bloem)potten mag u niet in de glasbak gooien. Deze verstoren namelijk de productie van het gerecyclede glas. Deze kunt u inleveren bij het afvalbrengstation

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval bevat stoffen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid (brandbaar, giftig of bijtend) of het milieu. U levert klein chemisch afval in bij het afvalbrengstation of de gifbus.

Batterijen, inktcartridges en kleine hoeveelheden verf kunt u ook inleveren bij meerdere winkels bij u in de buurt. Wilt u precies weten wat klein chemisch afval is? Leest u deze informatie over het  scheiden van klein chemisch afval, en hier vind je de locaties van de gifbus.

Kleding en huishoudelijk textiel

Oude kleding, schoenen, tassen, doeken, lappen, gordijnen en dekens kunt u in de textielcontainer doen. Niet alleen textiel maar ook leer mag in de kledingbak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. Als het maar schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog is. Nat of vies textiel kan namelijk gaan schimmelen en is niet meer te recyclen. Stop je kleding en ander textiel in een goed afgesloten zak, dan kan er geen vocht en vuiligheid bij. Bekijk het overzicht van de containers per dorp.

Elektr(on)ische huishoudapparaten en energiezuinige lampen

Elektr(on)ische huishoudapparaten zijn apparaten met een stekker, accu of batterij. Voorbeelden van elektrische apparaten zijn: elektrische tandenborstels, koffiezetapparaten en koelkasten. Energiezuinige lampen zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen.

Wat kunt u met kapotte of afgedankte apparatuur doen?

  • Koopt u een nieuw apparaat, dan kunt u uw oude apparaat gratis afgeven bij de winkel waar u het nieuwe apparaat koopt.
  • Een nog bruikbaar huishoudelijk apparaat kunt u laten ophalen door 2Switch of zelf wegbrengen bij de 2Switch winkel. Meer informatie over 2Switch.
  • U kunt apparaten en (led-)lampen inleveren bij WeCycle inleverpunten.
  • PreZero haalt grote apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en fornuizen, gratis bij u thuis op. Hiervoor maakt u online een afspraak via de Afvaldesk van PreZero of belt u met de PreZero Servicelijn, 0800 22 100 11.
  • Kleine apparaten levert u in bij de gifbus of bij het Recycleplein Doesburg.

Wat kunt u met energiezuinige lampen doen?

  • Je kunt deze apart inleveren bij de inleverbakken in diverse winkels.
  • Gloei- of halogeenlampen zijn geen energiezuinige lampen en moeten bij het restafval.

Grofvuil

Grofvuil is restafval dat niet in de kliko of ondergrondse verzamelcontainer voor restafval past. Lees meer over grofvuil.

Grof tuinafval

Lees meer over tuin- en snoeiafval dat niet in de container met de groene deksel past.

Asbest

Kijk voor meer informatie over het verwijderen en wegbrengen van asbest bij de omgevingsvergunning.