Bodem
Bodemonderzoek
Heeft u informatie nodig over de bodem van een bepaald stuk grond? Bijvoorbeeld omdat u dat stuk grond wilt kopen of verkopen, of voor de aanvraag van een omgevingsvergunning? De informatie over de bodem die bekend is bij de gemeente kunt u per e-mail opvragen. Hiermee krijgt u een indruk van de kwaliteit van de bodem. Heeft u schade naar aanleiding van een gemeentelijk bodemonderzoek? Dan kunt u ons aansprakelijk stellen.
Onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten
Binnen onze gemeente liggen gebieden waar nog steeds ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog in de grond kunnen zitten. Bij graafwerkzaamheden dieper dan 30 centimeter in een verdacht gebied, is het nodig eerst een 'onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten’ (PDF, 98 kB) te doen.
Op de kaart ontplofbare oorlogsresten ziet u waar deze ontplofbare oorlogsresten gebieden liggen. Ligt de grond waarin u wilt graven binnen het verdachte gebied, neem dan contact op met het bodemloket. Wij kunnen u dan meer informatie geven over een eventueel onderzoek en een vergoeding van de kosten.
Grond afgraven of verplaatsen
Als u grond gaat afgraven, verplaatsen of op een andere plaats gebruiken, moet u dit melden. Soms heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als dit geregeld is door een aanlegvergunning in het omgevingsplan. Ook kan onderzoek naar de kwaliteit van de grond nodig zijn.
Bescherming van de bodem tegen verontreiniging
Bedrijven die potentieel schadelijke stoffen gebruiken of opslaan, zoals chemische fabrieken, tankstations of afvalverwerkingsbedrijven, moeten een bodembeschermingsvergunning aanvragen. De vergunning geeft aan welke maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in de bodem terechtkomen, zoals lekbakken, vloeistofdichte vloeren of regelmatige controles van de bodemkwaliteit. Voor een vergunningscheck of omgevingsvergunning gaat u naar het omgevingsloket.
Regenwaterafvoer
Heeft u bouwplannen waarbij de oppervlakte van alle nieuwe daken en bestrating (bijvoorbeeld van terras of oprit) meer dan 60 m2 bedraagt? Dan is de Verordening Afvoer Hemelwater en Grondwater van toepassing. Uitgangspunt is dat schoon regenwater niet in het riool terecht komt. Er zijn veel goede manieren om met regenwater in uw tuin om te gaan.
Meldplicht
Nieuwe bebouwing en nieuw verhard oppervlak dat wordt aangebracht meldt u bij de gemeente. Op deze manier houden wij zicht op de ontwikkeling van verhard oppervlak. Deze melding geldt ook voor oppervlakken die kleiner zijn dan 60 m2. Een melding is niet nodig als u een omgevingsvergunning bouwen heeft ingediend bij de gemeente. In dat geval is de aanleg van de bebouwing al bekend.
Melding maken
Dit kan via het contactformulier o.v.v. ‘melding nieuw verhard en/of bebouwd oppervlak’.