Noodsituaties en crisisplan

Crisis.nl

Op www.crisis.nl vindt u actuele informatie van de overheid bij rampen, calamiteiten en noodsituaties.

NL-Alert

Met NL-Alert krijgt u in geval van een noodsituatie in uw directe omgeving automatisch een SMS. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Aanmelden  kan via de website.

De sirene

De sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen voor een ramp. Maar rampen laten zich meestal niet aankondigen, de ramp kan zich dus ook al voltrokken hebben.

Wat moet u doen als de sirene gaat?

  • Ga naar binnen.
  • Sluit ramen en deuren.
  • Zet Omroep Gelderland (radio, televisie of internet) aan.
  • Wacht verdere instructies af.

Bel in géén geval met het alarmnummer 112, de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. Het telefoonsysteem kan overbelast raken. En dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van de hulpverlening.

Evacuatie

Als u het gebied waar u woont moet verlaten, dan hoort u dat via een geluidswagen of via Omroep Gelderland. In dat geval moet u het volgende doen:

  • Sluit gas, licht en water af.
  • Neem alleen de hoognodige zaken mee.
  • Sluit uw woning af.
  • Controleer of uw buren gehoord hebben van de evacuatie.

Testen van de sirene

Op de eerste maandag van de maand om klokslag 12.00 uur worden de sirenes getest. Als dan de sirene gaat weet u: ‘Er is niets aan de hand. Het gaat om een test’. Als u de sirene niet heeft gehoord, kunt u dit melden

Wat doet u bij een aanslag?

Wat u moet doen, hangt af van de situatie. Over het algemeen is het advies:

1.    Ga zo snel mogelijk weg van de rampplek.
2.    Kun je niet veilig wegkomen? Ga op de grond liggen of verberg je.
3.    Geef de politie informatie die kan helpen bij het opsporen van de dader(s).
4.    Volg altijd de instructies van politie.

Crisisplan Gemeente Rheden

We bereiden ons voor op een crisis met een crisisplan. In het plan staat wat we moeten doen wanneer er een crisis is. De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) stelt het crisisplan vast. In het plan staat bijvoorbeeld hoe politie, brandweer, ziekenhuis en gemeente samenwerken. Er zijn regelmatig oefeningen om de uitvoerbaarheid te toetsen. U vindt het regionaal crisisplan en het beleidsplan rampenbestrijding en beheersing op de website van Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM). Tijdens een crisis heeft de burgemeester altijd de leiding. Naast de Commissaris van de Koning waarschuwt de burgemeester ook altijd de buurgemeenten. Dat is nodig voor het geval het gevaar zich verder kan uitbreiden of extra hulp nodig is.