Pilot natuurlijke beheersing

Vanaf dit jaar testen we in onze gemeente verschillende manieren om het voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekkelijk te maken. Zo willen we op een natuurlijke manier de overlast die wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups beperken. Het onderzoek duurt 3 jaar.

Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld vogels of insecten die bloeiende kruiden, water en beschutting nodig hebben om te kunnen leven. Er zijn zelfs natuurlijke vijanden die leven en zich voortplanten in de nesten van de eikenprocessierups. Op 2 locaties binnen onze gemeente worden verschillende maatregelen getest. De proeflocatie is de Bockhorstweg in Spankeren, de referentie locatie is de Prof. Pellaan in Laag Soeren.
Als deze maatregelen succesvol zijn dan zal er een natuurlijk evenwicht ontstaan tussen de eikenprocessierups en de natuurlijke vijanden. Hierdoor hebben we op termijn minder overlast van de eikenprocessierups.

Maatregelen

Door het plaatsen van vogelnestkastjes in de omgeving van de eiken worden meer vogels, vooral mezen, aangetrokken. Ook wordt gekeken of de specht voorkomt in het gebied. De vogels eten de rupsen en zorgen zo dat wij minder last hebben van de brandharen. Er worden ook predatorenkasten geplaatst, die worden gevuld met oude nesten van de eikenprocessierups. Zo kunnen de natuurlijke vijanden, die leven en zich voortplanten in de eikenprocessierupsnesten, overleven op deze locatie, zonder dat wij last hebben van de brandharen die in de oude nesten zitten. De insecten kunnen vrij uit de kasten vliegen, terwijl eikenprocessievlinders er niet uit kunnen. Net zoals al op meerdere locaties in de gemeente gebeurt,  wordt er op de onderzoekslocaties maar 1 keer per jaar gemaaid. Zo krijgen de kruiden een kans te floreren en ontstaat er een leefomgeving voor de natuurlijke vijanden. In maart worden de vogelnestkasten opgehangen, in juni vindt de monitoring plaats van de eikenprocessierups nesten.

Monitoring

Elk jaar worden de eiken, de nestkasten en de predatorenkasten nagekeken. Zo kunnen we goed in de gaten houden hoe de methoden werken. We noteren of de nestkasten gebruikt worden door de vogels en in welke bomen toch nog eikenprocessierups nesten zitten, en hoe groot ze zijn. Na 3 jaar zal gekeken worden of de maatregelen op meerdere locaties in de gemeente ingezet kunnen worden.

De maatregelen en monitoring worden uitgevoerd door de Nationale Bomenbank en Terra Nostra in opdracht van de gemeente Rheden, in samenwerking met de IVN.