Gemeenteraad stemt in met nieuwe begroting
De gemeenteraad heeft op 5 november de begroting voor 2025-2028 vastgesteld. In deze begroting maken we keuzes om Rheden financieel sterk en toekomstbestendig te houden, ondanks minder geld vanuit het Rijk. De focus ligt op een gezonde leefomgeving, samenwerking met inwoners en het ondersteunen van sociale organisaties. Door enkele verhogingen en besparingen hopen we belangrijke doelen te kunnen realiseren en een stabiele basis te leggen voor de komende jaren.
Gemeenteraad stemt in met nieuwe begroting
Op dinsdag 5 november heeft de gemeenteraad uitgebreid gesproken over de begroting voor de periode 2025-2028. In deze begroting moeten we keuzes maken om het toekomstperspectief voor Rheden te behouden, ondanks dat er fors minder geld vanuit het Rijk komt. Toch is het gelukt om een begroting op te stellen die ruimte biedt voor belangrijke doelen en projecten.
Wethouder Dorus Klomberg begon zijn reactie met een uitleg over het grotere plaatje. “Het traject om tot deze begroting te komen was intensief, het ging niet altijd makkelijk. En het was moeizaam omdat het een begroting is waarin keuzes gemaakt moeten worden; niet alles kan meer. We hebben een opgave van ruim 8 miljoen en hebben daarom grote en kleine maatregelen opgenomen waarover wij in gesprek gaan met elkaar.”
Begroting met oog op de toekomst
De nieuwe begroting biedt ruimte om ook aan de lange termijn te werken. We willen zaken anders aanpakken en meer samenwerken met inwoners. Daarom heeft het college besloten om vast te houden aan een verantwoord niveau van financiële zekerheid, een gezonde leefomgeving, een sterke sociale basis en een passende gemeentelijke organisatie.
“We willen dat doen op een andere manier en vooral samen met onze inwoners,” zei Paul Hofman. “Wij geloven dat een andere manier van werken zal leiden tot scherpere keuzes, maar dat zijn dan keuzes die door de andere aanpak worden gedragen door onze inwoners.” Hiermee reageerde Paul Hofman op een amendement van de raad, waarin werd gevraagd om meer rekening te houden met de gevolgen voor inwoners.
Moeilijke keuzes maken
Om te voorkomen dat we in de toekomst in de problemen komten, moeten we nu enkele moeilijke keuzes maken. Aan de ene kant proberen we onze jaarlijkse inkomsten te verhogen. Dit gebeurt door de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing iets te laten stijgen. Ook de kosten voor leges, toeristenbelasting, het zwembad en de huur van gemeentelijke gebouwen gaan omhoog. Verder kijken we of er extra subsidies beschikbaar zijn.
Aan de andere kant willen we ook besparen op uitgaven. Zo worden sommige regelingen aangepast, zoals de GelrePas en het Kindpakket. Er is ook minder geld beschikbaar voor dorpshuizen, vrijwilligersorganisaties en peuteropvang. Projecten zoals "Ik buurt mee!" krijgen ook minder budget. Ook wordt gezocht naar goedkopere manieren om natuur, landschap en erfgoed te behouden. Daarnaast gaat er minder geld naar het onderhoud van groen, wegen en energiebesparende maatregelen.
Extra geld voor een nieuwe aanpak
Het college voelt zich gesteund door de gemeenteraad om met deze nieuwe koers door te gaan. We vragen veel van onze inwoners, vrijwilligers, organisaties en ondernemers om samen de doelen te bereiken. Het college is dan ook blij dat het amendement van de VVD, “Samenwerken aan een sterke sociale basis,” met een grote meerderheid is aangenomen. Hiermee stelt de gemeenteraad extra geld beschikbaar voor de jaren 2025 en 2026. Dit geld helpt organisaties om zich aan te passen aan de bezuinigingen en om te werken volgens de nieuwe plannen. Ook het voorstel van D66 om het budget voor de bibliotheek in 2025 te verhogen, kreeg veel steun in de raad.
De raadsvergadering is terug te kijken via deze link Daar zijn ook alle stukken en ingediende moties en amendementen te vinden, inclusief de resultaten van de stemmingen.