Participatiebeleid vastgesteld

We hebben een nieuw participatiebeleid gemaakt. Dit beleid legt uit hoe we beter willen samenwerken met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Het doel is om samen plannen te maken en de gemeente groener en socialer te maken.

Waarom samenwerken?

We vinden het belangrijk om samen met inwoners en ondernemers plannen te maken. Door hen vanaf het begin te betrekken, sluiten de plannen beter aan op wat de samenleving nodig heeft. Het nieuwe beleid helpt ons duidelijk, open en eerlijk te werken.

“Met dit participatiebeleid zetten we een belangrijke stap naar een meer betrokken en verbonden gemeente,” zegt wethouder Inwonersparticipatie Dorus Klomberg. “We willen onze inwoners, ondernemers en partners niet alleen horen, maar echt met hen samenwerken om Rheden groener, socialer en sterker te maken. Dit beleid geeft ons tools om transparant, doelgericht en op maat met initiatieven aan de slag te gaan. Samen bereiken we meer.”  

Wat staat er in het nieuwe beleid?

Het participatiebeleid is een richtlijn voor alle afdelingen van de gemeente. Het benadrukt openheid, duidelijke communicatie en een aanpak die per situatie kan verschillen. Ook beschrijft het de verschillende manieren waarop we samen met inwoners kunnen samenwerken, zoals inwonersinitiatieven of structurele samenwerkingen.

Hoe werkt het?

Een participatietraject heeft een vaste aanpak:

  • Voorbereiding – Het doel van het project en wie erbij betrokken zijn, worden vastgesteld.
  • Uitvoering – Bijvoorbeeld bijeenkomsten of gesprekken om ideeën op te halen.
  • Resultaten delen – De gemeente deelt de uitkomsten met de deelnemers. Dit zorgt voor vertrouwen en duidelijkheid.
  • Evaluatie – Het proces wordt achteraf bekeken om het in de toekomst beter te maken.