Nieuw gemeentehuis Rheden: een duurzame keuze voor de toekomst

Het nieuwe gemeentehuis van Rheden is bijna klaar. Een mooi moment om terug te blikken. De gemeenteraad van Rheden heeft in december 2020 bij de keuze voor het nieuwe gemeentehuis zorgvuldig gekeken naar een sober en duurzaam gebouw met een verantwoorde financiële impact op de lange termijn. Uit een analyse voorafgaand aan de keuze bleek dat een nieuw gemeentehuis een minder kostbare optie was dan het blijven in het oude pand.

Kleiner en minder locaties

We hebben ervoor gekozen om de werkplekken grotendeels te centraliseren. Dit betekent dat een aantal werklocaties – waaronder de Piersonstraat, President Kennedylaan 104-106 en De Overtuin in Velp – zullen sluiten. Dit resulteert in een aanzienlijke kostenbesparing van bijna €400.000 per jaar. Het nieuwe gemeentehuis zal niet alleen efficiënter in gebruik zijn, maar ook een stuk compacter. De totale oppervlakte wordt teruggebracht van 9500 m² naar 6100 m², en het aantal werkplekken daalt van 330 naar 235. Deze schaalverkleining draagt bij aan een toekomstbestendige, duurzame en energiezuinigere werkomgeving.

Duurzamer en lagere vaste lasten

Het oude gemeentehuis bracht hogere vaste lasten met zich mee, die de komende jaren zouden blijven stijgen. Daarnaast was het gebouw verouderd en zouden er aanzienlijke investeringen nodig zijn om het pand te moderniseren en aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Denk hierbij aan duurzame energieoplossingen om in 2030 op energielabel A te komen, klimaatbeheersing, asbestverwijdering en moderne werkplekomstandigheden. Deze noodzakelijke aanpassingen waren niet opgenomen in de bestaande begroting van destijds en zouden dus als extra kosten op de gemeente drukken. Met de bouw van het nieuwe gemeentehuis zijn deze kosten nu verwerkt in de begroting, wat de transparantie en voorspelbaarheid van de financiële verplichtingen ten goede komt. Hierdoor kunnen we de kosten beter beheersen en profiteren we van lagere vaste lasten, wat resulteert in een financieel verantwoorde keuze van ruim 30 miljoen euro voor de toekomst van onze gemeente. Een belangrijke investering binnen het project was de volledige verwijdering van asbest uit de gebouwen. Ondanks deze extra kosten blijft het project, zoals het er nu uit ziet, binnen het gestelde budget.

Wethouder Dorus Klomberg legt uit: “Het oude gemeentehuis stond er zo’n 40 jaar, maar het voldeed simpelweg niet meer aan de eisen van deze tijd. In plaats van blijven investeren in verouderde infrastructuur, heeft de gemeenteraad gekozen voor een toekomstbestendig nieuw gemeentehuis, dat niet alleen beter aansluit bij de moderne werkmethoden, maar ook lagere kosten oplevert op de lange termijn.”

Met de keuze voor het nieuwe gemeentehuis zetten we een belangrijke stap richting duurzaamheid en financiële stabiliteit, terwijl tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners. Uiteindelijk is het gemeentehuis er voor alle inwoners