Nieuw kunstwerk 'De Laakbeker' verbindt water en omgeving in Rheden

Rheden is een nieuw kunstwerk rijker. Het kunstwerk “De Laakbeker” is bedacht door Anna en Tom Wolthuis, uitgewerkt door kunstenaar Gerrit van Middelkoop, en vormt de afronding van de werkzaamheden in dorpspark De Laak.

Woensdag 4 september heeft aannemersbedrijf Damsteegt B.V. in opdracht van ons het nieuwe kunstwerk in de watergang bij de IJsselsingel geplaatst. Hiermee is de aanleg van het dorpspark De Laak afgerond. 

Groene Icoon Projecten

Het idee voor De Laakbeker ontstond tijdens het opstellen van het Masterplan Zuidflank. Tom en Anna Wolthuis, die aan de Laakweg wonen, kwamen na een oproep van ons voor verfraaiing van het dorpspark met verschillende ideeën voor een kunstwerk in De Laak. Hun voorstel voor de Laakbeker vonden we zo interessant dat het werd opgenomen in de aanvraag voor de subsidie ‘Groene Icoon Projecten’ van de provincie Gelderland. Dankzij deze subsidie is het kunstwerk gerealiseerd. 

De Laakbeker

Kunstenaar Gerrit van Middelkoop heeft het idee van Tom en Anna uitgewerkt tot het kunstwerk dat nu geplaatst is. Het kunstwerk weerspiegelt de wisselende waterstanden van De Laak, die in samenhang staan met de waterstand in de IJssel. De maatbeker in het kunstwerk is gekanteld, waarbij de maatstreepjes watergolven voorstellen met NAP-waarden erop. Bij een hoge waterstand blijft enkel een rietje zichtbaar, wat symbool staat voor het heldere drinkwater dat vanuit de Veluwe De Laak binnenstroomt. Wanneer het waterpeil zakt, wordt er een drinkglas zichtbaar, als een verwijzing naar de schaarste en waarde van schoon water. De visjes en het eendje in het ontwerp staan voor het onderwater- en bovenwaterleven, en benadrukken de verbondenheid tussen natuur en water. 

Anna en Tom lieten zich inspireren tijdens hun wandelingen langs de Laak, wat heeft geleid tot dit unieke ontwerp. De Laakbeker is niet alleen een visueel kunstwerk, maar ook een blijvende herinnering aan het belang van waterbeheer en de kwetsbaarheid van onze omgeving. 

Van links naar rechts: kunstenaar Gerrit van Middelkoop, Tom Wolthuis, Anna Wolthuis en wethouder Paul Hofman. Op de achtergrond is het kunstwerk de Laakbeker te zien.

Van links naar rechts: kunstenaar Gerrit van Middelkoop, Tom Wolthuis, Anna Wolthuis en wethouder Paul Hofman. Op de achtergrond is het kunstwerk de Laakbeker te zien.