Omgevingsvergunning of objectvergunning
Omgevingsvergunning
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Soms kan dit zonder vergunning. Maar vaak heeft u een omgevingsvergunning nodig. Lees hieronder hoe u checkt of u een vergunning nodig heeft en hoe u deze aanvraagt.
Heb ik een vergunning nodig?
U heeft niet altijd een vergunning nodig. Daarom is het verstandig eerst een vergunningcheck te doen. Wilt u, voordat u een vergunning aanvraagt of uw idee uitwerkt, weten hoe groot de kans is dat u de vergunning ook echt krijgt of wilt u vooraf advies? Dan kunt u een Concept verzoek aanvragen bij de gemeente.
Voor het in behandeling nemen van een Concept verzoek betaalt u leges. Wilt weten hoeveel, bekijk dan de Legesverordening.
Let op! Per 1 oktober 2024 is het voor een aantal onderwerpen niet meer mogelijk om uw plan informeel aan ons voor te leggen. Een Concept verzoek voor één of meerdere van deze onderwerpen nemen wij dan ook niet in behandeling.
Wilt u weten om welke onderwerpen dit gaat? Bekijk dan de lijst Onderwerpen uitgesloten van Concept verzoek.
Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan of doe ik een melding?
Dit doet u bij het Omgevingsloket . Na uw aanvraag toetsen wij de plannen aan de (lokale) regels.
Wat kost een omgevingsvergunning?
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning brengen wij kosten (zogenaamde leges) in rekening. Deze leges vindt u in onze legesverordening. De leges worden bijvoorbeeld berekend over de bouwkosten of over het aantal m2 (of m3). Het gebruiksoppervlak (m2) wordt berekend op grond van de NEN 2580 norm (Besluit bouwwerken leefomgeving). Voor een uitrit/inrit brengen wij naast de kosten voor de aanvraag ook nog aanlegkosten in rekening.
Hoe lang duurt het voor ik een antwoord krijg?
Het duurt tussen de 8 tot 26 weken voordat u een antwoord heeft. De tijd is afhankelijk van het type project. Na het indienen van de aanvraag krijgt u van ons bericht over de procedure en wie uw contactpersoon is.
Bekendmaking en bezwaar
Alle aanvragen en besluiten van omgevingsvergunningen worden officieel gepubliceerd. Dit heet een bekendmaking. Bij een uitgebreide procedure kan men een zienswijze indienen. Tegen een besluit kan iedereen binnen 6 weken bezwaar maken of beroep indienen. Hou daar rekening mee voordat u aan de slag gaat. Informeer uw buren vooraf van uw plannen en de wacht de bezwaartermijn af voordat u start met de werkzaamheden.
(Voorlopige)voorkeursrechtaanwijzing
Het vestigen van een voorkeursrecht geeft aan de overheid het eerste recht van koop. Besluit een eigenaar tot verkoop dan moet hij de grond eerst aan de overheid aanbieden en kan dus niet direct de grondmarkt op. De overheid beslist of zij de grond al dan niet wil kopen. Met dit instrument verstevigt de overheid haar positie op de grondmarkt en gaat grondspeculatie tegen. Niet elke overheid kan een (voorlopige) voorkeursrecht vestigen. En ook niet in alle situaties. De Omgevingswet bepaalt wie de voorkeursrechtbevoegdheid heeft. En geeft grondslagen en andere eisen voor vestiging van een voorkeursrecht. Ook regelt de Omgevingswet met een voorrangsregeling dat er maar één voorkeursrecht voor een locatie kan gelden.
Heeft u vragen over een (voorlopige) voorkeursrechtaanwijzing? Omgevingsloket (overheid.nl)
Bij mijn werkzaamheden moet ik materialen plaatsen op de openbare weg. Moet ik dit melden?
Vaak is het nodig om bij (grote) bouwprojecten bijvoorbeeld bouwmaterialen, steiger, container of hijskraan te plaatsen. Daarvoor heeft u een objectvergunning nodig die u tenminste 3 weken voor plaatsing moet aanvragen. Vraag deze online aan: