Dieren Stenfert
Wat is een integrale wijkaanpak?
Een integrale wijkaanpak is een manier van werken waar het wonen en leven met elkaar voorop staat. Voor de mensen zelf en voor alle bewoners met elkaar, de gemeenschap. De wijk is de plek waar het dagelijks leven zich afspeelt. Hier wonen mensen, genieten ze van het groen en maken ze een praatje met buren. Er zijn dingen die bewoners zelf regelen en dingen die samen met bijvoorbeeld de gemeenten, Vivare, professionals en vrijwilligers opgepakt worden.
Samen proberen we voor de wijk bijvoorbeeld antwoord te krijgen op vragen zoals:
- Hoe kun je een wijk zo inrichten, zodat bewoners elkaar ontmoeten en er bewegen en spelen?
- Wat hebben bewoners nodig om prettig te kunnen wonen? Dat kan gaan over hun woning, de straat, de buurt, activiteiten in de wijk etc.?
Waarom een integrale wijkaanpak?
In Dieren Stenfert staan veel woningen die in het bezit zijn woningcorporatie Vivare. Het gaat om wel 95% van alle woningen. Uit onderzoek van CircusVis blijkt dat juist in deze wijk met veel huurwoningen de veerkracht onder druk staat. Hierdoor staat de basis die nodig is om prettig te wonen en samen te leven met elkaar onder druk. Onder andere in Dieren Stenfert wonen relatief veel mensen die het financieel moeilijk hebben, kampen met gezondheidsproblemen, belemmeringen ervaren op het gebied van taal of cultuur. Daarnaast is er weinig groen in de wijk en zijn er weinig ontmoetingsplekken. Binnen de integrale wijkaanpak kunnen we samen werken aan een sterke basis voor de wijk; een basis die zo belangrijk is.
Wat is er al gebeurd?
In 2022 is samen met een groep inwoners van de wijk Stenfert gesproken en nagedacht over hoe wonen en leven in Dieren Stenfert er in 2042 uitziet. Die gesprekken hebben een zogenaamde wijkvisie en ambitie opgeleverd. Dieren Stenfert is in 2042 de gezelligste buurt van Dieren. De wijk is ruim opgezet, veilig, groen, duurzaam en heeft karakter. De wijk is klaar voor de toekomst, bewoners kennen elkaar en kijken naar elkaar en hun buurt om. Daarbij maken zij gebruik van elkaars talenten en kennis. Kortom:
- Stenfert is een samenredzame wijk waarin bewoners elkaar kennen en omzien naar elkaar
- Er zijn kansen voor iedereen
- Stenfert is een aantrekkelijke woonwijk
- De openbare ruimte is uitnodigend, beweegvriendelijke en toegankelijk
- Stenfert is een duurzame wij die bestand is tegen hitte en wateroverlast.
Ruimtelijke ontwikkelvisie
Om een sterke, duurzame en aantrekkelijke wijk te ontwikkelen is het nodig een ruimtelijke ontwikkelvisie op te stellen. Met een ruimtelijk ontwikkelvisie worden alle mogelijkheden in de buitenruimte die de veerkracht van de wijk kunnen vergroten in beeld gebracht. Samen met Vivare hebben we een opdracht gegeven aan INBO om deze ruimtelijke ontwikkelvisie op te stellen. Hiervoor hebben zij onderzoek gedaan in de wijk naar de gebouwde en onbebouwde omgeving, hebben zij gesproken met Vivare, medewerkers van de gemeente, bewoners in de buurt en organisaties die in de wijk Stenfert actief zijn.
Inwoners van Dieren Stenfert die meer willen weten over hoe dat eruit kan zien en hierover in gesprek willen gaan, zijn van harte welkom op de volgende momenten:
- Woensdagmiddag 16 oktober
van 13.00 – 15.00 uur - Speeltuin dr. De Visserstraat
van 15.30 – 17.30 uur - Kruispunt Van Limburg Stirumstraat en Thorbeckestraat - Zaterdagochtend 19 oktober
van 09.00 – 10.45 uur – bij de bakker van Hogendorpstraat en Van Hallstraat
van 11.15 – 13.00 uur – op het schoolplein van Sterrenbos
Daarna wordt deze ondertekend door ons en Vivare.
Wat gebeurt er nog meer?
In Dieren Stenfert zijn al veel inwoners en organisaties actief om van de wijk de gezelligste wijk van Dieren te maken. Hieronder lees je een aantal voorbeelden:
- Zo organiseert bewonersgroep Samen Stenfert meerdere keren per jaar een Opfleurdag en zijn er regelmatig gezellige momenten dat er samen gegeten wordt, de buurtbabbel en de buurtknabbel.
- De afgelopen periode is er een videoproject geweest en zijn filmpjes over de wijk gemaakt door inwoners voor inwoners.
Bekijk het filmpje 'Jeugd'
Bekijk het filmpje 'Geschiedenis'
Bekijk het filmpje 'Saamhorigheid' - Er zijn groepen ontstaan op het gebied van bestaanszekerheid en duurzaamheid/energie.
- Op de huidige locatie krijgt kindcentrum Robin vervangende nieuwbouw. Het schoolgebouw dateert uit 1955 en is functioneel en technisch verouderd. Een nieuw gebouw kan het vliegwiel zijn om de visie op ontwikkeling en leren voor kinderen van 0 -13 jaar nog meer invulling te geven op kindcentrum Robin doe je ertoe! Daarnaast kijken we hoe het kindcentrum beter op de wijk kan aansluiten. Denk dan aan positionering van het gebouw op de kavel, verkeer en logistiek, groen en buitenspelen en eventueel aangevuld met woningbouw.
- Basisschool SBO ’t Sterrenbos is in de zomer verhuist naar het basisschoolgebouw aan de Valeriuslaan. Dat betekent dat het gebouw aan de Van Limburg Stirumstraat vrij is gekomen. Het is een prachtig karakteristiek pand die een grotere rol kan gaan spelen voor de wijk, zoals een plek voor maatschappelijke partijen en lokaal ondernemerschap. De definitieve invulling en het gebruik voor dit gebouw zijn nog niet bekend en onderdeel van de ontwikkelvisie.
- We willen kijken naar wat er al snel aangepakt kan worden. Naast het maken van plannen voor de wijk willen we ook al beginnen met kleine projecten. Bijvoorbeeld meer groen aanbrengen, meer plekken voor spelen. We gaan dit samen met inwoners doen.
Hoe ziet de planning eruit?
Zodra de planning is uitgewerkt, is die informatie hier te lezen.