Flexwoningen Haveland

Op het perceel aan de Pinkelseweg/hoek Dr. Langemeijerweg (onderdeel Haveland) worden maximaal 270 flexwoningen gebouwd in 2 fases.

Hoeveel woningen en wat voor soort woningen worden er gebouwd in de eerste fase?

In de eerste fase gaat het om 188 woningen. Het precieze aantal woningen dat gebouwd wordt, hangt af van de uiteindelijke inrichting van het terrein. Van het aantal woningen is 30 procent sociale huurwoningen: 10 procent statushouders, 10 procent spoedzoekers (bijvoorbeeld mensen die snel een woning zoeken door een scheiding) en 10 procent starters. De overige 70 procent worden huurwoningen in de wat hogere prijsklasse of studio’s in een goedkope prijsklasse. 

Voorlopige schets van de woningen 1e fase, met een art impressionVoorlopige schets van de woningen 1e fase, met een art impression

Hoe lang blijven de flexwoningen op het terrein staan?

De flexwoningen zijn er voor een periode van maximaal 15 jaar. Een voordeel van flexwoningen is dat de woningen snel gebouwd kunnen worden. Hierdoor kunnen we op korte termijn al een bijdrage leveren aan de woningnood. Voor het hele gebied Haveland komt nog een Masterplan. In dit plan wordt verder uitgewerkt hoe wonen en werken er in de toekomst uit gaat zien. Dan wordt duidelijk wat er na 15 jaar mogelijk is op het terrein. 

Voorlopige schets van de te bouwen woningenVoorlopige schets van de te bouwen woningen

1,56 miljoen subsidie van het Rijk

De gemeente heeft een subsidie ‘Stimuleringsregeling flex- en transformatiewoningen 2023’ ontvangen van het Rijk om flexwoningen te kunnen bouwen. Deze subsidie is toegekend in maart 2024. Voorwaarde is dat de flexwoningen binnen één jaar gebouwd moeten zijn. Dit betekent dat er een hele strakke planning is voor de planvorming.

Wat gebeurt wanneer?

  • Mei - juni: voorlopig stedenbouwkundig plan (hoe gaat de wijk eruitzien met woningen, parkeerplaatsen, groengebieden, wegen).
  • Juni - augustus: omgevingsplan maken/onderzoeken starten / afronden, gaat dan om bijvoorbeeld stikstof, geluid, bodem, externe veiligheid, dezonering industrieterrein (geluidszone omliggende bedrijven opnieuw vaststellen) etc.  
  • 3 juli: informatieavond voor omwonenden/geïnteresseerden.
  • Half juli: Trits Vastgoed vraagt een omgevingsvergunning aan.
  • Juli - augustus: ideeën/opmerkingen van de informatieavond worden waar mogelijk/wenselijk verwerkt in het voorlopig stedenbouwkundig plan.
  • September: omgevingsplan/definitief stedenbouwkundig plan/ontwerpbesluit omgevingsvergunning wordt ter inzage gelegd (mogelijkheid om een reactie te geven).
  • September - oktober: informatieavond voor omwonenden/geïnteresseerden (toelichting omgevingsplan/stedenbouwkundig plan/aangevraagde vergunning).
  • September - december: voorbereiden bouwrijp maken van de grond | De opslagtank LPG die aan de rand van het bouwperceel ligt, wordt in de grond geplaatst.
  • December - januari: omgevingsplan vaststellen (afhankelijk van reacties/eventueel bezwaar ter inzage legging).
  • 1e helft 2025: bouwen flexwoningen (onder voorbehoud).

Heeft u vragen? Of wilt u zich als geïnteresseerde in een flexwoning alvast inschrijven?

Laat het ons weten! U kunt mailen naar flexwonen@rheden.nl of neem telefonisch contact met ons op. Of bekijk de meest gestelde vragen- en antwoorden.